Blackbird Conservation Consulting is de digitale nestkast van Bart van Engeldorp Gastelaars. Ik ben actief op het gebied van recreatie, natuurbeleving en natuurbescherming. Ik verbind mensen met natuur en processen met inhoud. Ik bied opdrachtgevers van overheden, terreinbeheerders tot musea en toerismeondernemers een frisse blik en concrete ideeën. Met mijn multidisciplinaire en creatieve aanpak help ik je graag om een verantwoorde gediversifieerde natuurbeleving te creëren.

Mijn filosofie

Ik geloof sterk in de kracht van natuurbeleving. Natuur heeft het wonderbaarlijke vermogen om ons te inspireren, te raken, te helen en te verbinden. Die kracht kan je aanwenden om bewustzijn te creëren, draagvlak te vergroten, natuurbescherming te financieren én lokale gemeenschappen te ondersteunen. Maar… het moet wel op de juiste manier gebeuren!

Bij Blackbird ga ik altijd uit van het karakter en de waarden van het gebied (het natuurlijk kapitaal) en de waarden van alle spelers (het sociaal kapitaal). Het landschap en de gemeenschap zijn immers de dragers van de beleving die je wilt bieden. Een goede invulling van je marketing, communicatie en terreininrichting helpt die beleving vervolgens in goede banen te leiden. De beleving op zich draagt op haar beurt weer bij aan inkomen, draagvlak en aan bescherming van natuurwaarden elders. Alleen met een holistiche aanpak waarbij deze aspecten met elkaar in balans zijn kom je echt verder.

Mijn aanpak

Mijn aanpak is gebaseerd op een gezonde mix van theorie en praktijk. Op kennis die ik in de echte wereld heb opgegaan. Tijdens het beheer van prachtige natuur, realiseren van inspirerende projecten, maken van beleid, onderzoeken, kilometers lang verdwalen en interviews met mensen uit de hele wereld terwijl ik lek werd geprikt door de lokale biodiversiteit. Ik heb gezien wat werkt en wat juist niet. Met deze bagage heb ik een reeks ontwerpprincipes ontwikkeld die zich hebben bewezen en die telkens aan te passen zijn aan lokale ecologische en sociale omstandigheden.

De vraag van mijn opdrachtgever staat centraal en bijdehand als ik ben, help ik je graag om die concreter te maken. Mijn dienstverlening is vooral gericht op concrete acties: ik produceer geen onleesbare abstracte documenten, ook niet als daarvoor extra wordt betaald. Wat dan wel? Ik voorzie je van persoonlijk, relevant en praktisch advies. MAATWERK, met hoofdletters.

Bart van Engeldorp Gastelaars

Bart van Engeldorp Gastelaars

Eigenaar & adviseur

Ik heb twee decennia aan ervaring op het gebied van natuurbescherming en recreatie. De natuur staat centraal in mijn leven: heerlijk genieten dichtbij huis samen met mijn gezin, of mij verwonderen op fotografische expedities ver weg. Tijdens mijn dagelijkse werk hou ik mij bezig met het beheer van wondermooie en druk bezochte duingebieden in de Randstad. Daarnaast ben ik actief als fotograaf en vertel ik met mijn foto’s verhalen voor opdrachtgevers, zoals de Peace Parks Foundation en de European Wilderness Society.

Natuur geeft mij energie voor twee! Het beschermen van de laatste Europese wildernissen voor het WNF en het geven van praktische adviezen aan lodges en tour operators op drie continenten smaakt naar meer. En daarmee… was Blackbird uit haar ei gekropen.

Mijn netwerk

Ik heb een breed netwerk. Hierdoor kan ik mijn opdrachtgevers op maat gemaakte dienstverlening bieden en compleet ontzorgen. Ik werk regelmatig samen met bureaus die gespecialiseerd zijn in:

 • landschapsarchitectuur
 • museaal ontwerp
 • marketing en communicatie
 • educatie
 • stakeholdermanagement
 • vormgeving
 • tekst, fotografie en multimedia
 • natuurinventarisaties
 • natuurtoets / vergunningaanvragen
 • GIS
 • terreinmeubilair
 • procesbegeleiders
 • bouwbegeleiding